fbpx

Какво е кето диета

фев. 23, 2020 | Кето диета

Кетогенната диета се знае, че се базира на ниско въглехидратна консумация, където тялото произвежда кетони в черния дроб, които да бъдат използвани за енергия. Някой я наричат с различни имена като кетогенна диета, нисковъглехидратна диета, нисковъглехидратна – високомазнинна (НВВМ) и т.н.

Когато ядете храна, която съдържа много въглехидрати, тялото ви ще произведе глюкоза и инсулин.

Глюкозата е най-лесна за организма да бъде използвана за енергия и поради тази причина винаги ще бъде предпочетена от него за основен източник на енергия. Инсулина се освобождава, за да пренесе глюкозата в кръвоносната ви система около цялото ви тяло. Основния източник на енергия в тялото е глюкозата, и поради тази причина мазнените се складират по нежеланите места, защото не са употребени. В една нормална диета, където доминират въглехидратите спрямо мазнините и протеините, тялото усвоява основно глюкоза за енергия. Нещо много интересно се случва обаче когато намалите приема на въглехидрати или сте на така наречената „ниско въглехидратна диета“, тогава тялото се обръща към мазнините за енергия и този процес е известен като Кeтоза.

Кетозата е естествен процес в организма, който ни помага да оцелеем когато храната намалее или липсва изобщо. По време на този процес се произвеждат кетони, които се отделят от черния дроб, когато се разграждат мазнините.

Идеята на кетонната диета е да се поддържа такова метаболно състояние, в което тялото е принудено да използва мазнините за енергия. Това се постига не чрез глад или намаляване на калориите, а чрез намаляване на въглехидратите до много ниски нива, за сметка на мазнините.

Нашите тела са страшно адаптивни към храната, която ядем. Когато махнем въглехидратите и започнем да се храним с повече мазнини, телата ни започват да използват кетони за основен източник на енергия. Вече много научни изследвания потвърждават, че когато имаме оптимални нива на кетони в кръвта си, това има много здравословни плюсове като загуба на излишни киолограми, физическа и умствена сила и издръжливост.

Количката е празна