fbpx

Ползи от кето диета

май 13, 2020 | Кето диета

Ползи от Кетогенната диета

Има много ползи от това да сме на кетогенна диета, като както казахме, някои от тях са загубата на излишните килограми, увеличен тонус както и някои терапевтични и медицински приложения. Почти всеки може да се възползва от преимуществата на кетогенната диета.

Отслабване

Звучи очевидно, че ако кетогенната диета използва мазнините ви като основен източник на енергия, ще се радвате на загуба на излишни килограми. Това се получава, защото нивата на инсулина падат драстично и превръщат тялото ви в машина за горене на мазнини.

Това не е само теория, но е и научно доказано чрез експерименти в лаборатория, в която са сравнени ниско въглехидратна, високо въглехидратна и кетогенна диета. Резултатите са категорични: кето диетата е по-ефективна в борбата с мазнините и излишните килограми от другите диети.

Един чудесен начин да започнете сутринта, когато сте на кето диета, е да пиете кето кафе.

Контрол на кръвната захар

Поради храните, които консумирате на кето диета по естествен начин намалявате нивата на кръвната захар. Научно доказано е, че кето диетата е по-ефективна в превенцията на диабет в сравнение с ниско въглехидратната диета.

Ако сте в преддиабетно състояние или имате диабет Тип 2, е добре сериозно да обмислите да пременете на кетонна диета. Има много истории на хора които се радват на по-добро здраве и контрол на кръвните нива, когато са на кето.

Концентрация

Все повече хора използват кетогенната диета, като средство за увеличаване не умствените способности – фокус и концентрация.

Кетоните са като октаново гориво за вашият мозък. Когато сте на кетоннова диета, продължителността и силата на вашата концентрация е по-голяма и по-дълготрайна. За разлика от нормалната или високо въглехидратната диета, когато мозъка се храни с глюкоза, тогава се получават пикове и големи спадове (crashes) на вашата концентрация и умствена трудоспособност.

Научно доказано е, че мастните киселини имат благоприятно влияние на мозъка.

Увеличава енергията и потиска глада

Когато давате на тялото си по-добрия и надежден източник на енергия (кетони), ще се чувствате по-енергични през деня. Доказано е, че мазнините са най-ефективната молекула, която дава енергия. Плюс това, мазнините, за разлика от въглихидратите и протеина, ви засищат повече и ви карат да се чувствате сити за по-дълго време.

Епилепсия

Кетогенната диета се използва от началото на 1900 година, за успешно лечение на епилепсия. Дори днес е най-разпространения начин за лечение на деца с неконтролеруема епилепсия.

Един от най-големите плюсове на кетогенната диета, за лечение на епилепсия е, че значително намалява лекарствата, които трябва да приемате. През последните години научни изследвания доказаха, че кето диетата помага за лечение на епилепсия и при възрастни.

Холестерол и кръвно налягане

Кето диетата подобрява нивата на триглецериди и холестерол, които са свързани с артериалното натрупване. По-конкретно: нисковъглехидратната – високомазнинна диета води до драматично увеличаване на HDL и намаляване на LDL концентрация в сравнение с ниско мазнинните диети.

Също така, много проучвания за нисковъглехидратните диети показват подобрение в кръвното налягане, в сравнение с други диети.

Някои от причините за кръвно налягане са свързани с наднорменото тегло, което е допълнителен бонус, ако си на кето, защото по естествен начин отслабваш по време на кетогенна диета.

Инсулинова резистентност

Инсулиновата чувствителност може да доведе до диабет тип 2, ако се остави без надзор. Множество изследвания показват, че нисковъглехидратната (кетонната диета) може да помогне на много хора да намалят своите нива на инсулин до нормални здравословни граници.

Ако сте в атлетична форма, можете да се възползвате от оптимизацията на инсулина чрез кетогенната диета, като наблягате на храни богати на омега 3 мастни киселини.

Акне и проблемна кожа

Често се случва хората, преминали към кетогеннен режим на хранене, да изпитат промяна и подобрение в цялостния облик на кожата си.

В проучване, на което попаднахме и скоро ще ви споделим, се показва ясно спадът на лезии (увреждания) и кожни проблеми при промяна към нисковъглехидратен режим. Друго изследване пък показва вероятната връзка между високовъглехидратното хранене и повишеното акне, което е знак,че кето може да помогне.

При проблеми с акнето, също така е благоприятно ако намалите приема на млечни храни и спазвате стриктен режим за почисватване на лицето. Ако сте заинтересовани и искате да започнете кетогенна диета поради проблеми с кожата и акне, не се колебайте.

Количката е празна