fbpx

Сосове и дресинг

апр. 22, 2020 | Какво да ядем на кето диета

Бихме искали да ви дадем идея за това какви сосове и овкусители можете да използвате когато сте на кетогенна диета, защото понякога можете да се натъкнете на огромно количество добавена захар, дори само в чаена лъжичка от продукт – четете етикетите!

Сосовете, кремообразните дресинги и течните подправки в бурканче са в „сивата зона“ на кетото. Най-общо казано, ако искате да бъдете стриктни, трябва да избягвате предварително приготвените сосове срещани по рафтовете, защото количеството на захари е изключително голямо в повечето случаи, а това както знаем, не е особено добре за любителите на кето.

Ако решите, че ще заложите на това сами да приготвяте сосовете си, може би трябва да помислите това да инвестирате в закупуването на гума гуар или ксантанова гума. Използват се като сгъстители и са добре познати на любителите с по-модерен начин на готвене, за да избегнат воднистите сосове и пюретата, и да им придадат малко по-устойчива консистенция. За щастие, има изключително много рецепти за сосчета, които да са богати на мазнини и с по-малко въглехидрати. Ако се чудите какъв да си приготвите, може да помсилите за маслен дресинг, холандез или просто да сложите разтопено масло върху току- що приготвено месо.

Въпреки че е страхотна идея на теория, на практика за много хора е трудно или не разполагат с време, за да направят дресинг или сос сами и да овкусят ястието си. Разбира се, това което споменахме за количествата захар в сосовете варира в зависимост от марка до марка. Препоръчваме ви да се оглеждайте за различни добавки в някои от следните сосове и дресинги, тъй като при тях много често се срещат от “лошите” подправки и консерванти:

  • Кетчуп (а ако намерите такъв без захар е чудесно!)
  • Горчица
  • Лют сос
  • Майонеза
  • Уорчестър сос
  • Сос от хрян
  • Салатни дресинги

Консумирайте с внимание или най-добре – опитайте да избягвате сосове, овкусители и дресинги, които са предварително приготвени (купени). Вместо това, пригответе си ги сами, когато е възможно като използвате различни текстури. Винаги проверявайте хранителните стойности на храната, която консумирате, за да сте сигурни, че не превишавате лимита си от дневни въглехидрати.

Количката е празна