fbpx

Събрали сме най-често консумираните ядки и семена, които се използват при кетогенната диета. Имайте предвид, че колкото по-високо е съдържанието на въглехидрати, толкова по-малко от тях ще трябва да консумирате.

Повечето ядки съдържат фитинова киселина, която се свързва с минералите и ни пречи да ги абсорбираме. Дори и всички тези чудесни минерали да са трудни за усвояване, можем чрез накисване или печене на ядките да редуцираме съдържанието на фитинова киселина в тях драстично. Опитайте се да избягвате фъстъците, когато е възможно, тъй като те са от семейство бобови, а те не са особено препоръчителни по време на кетогенната диета.

Обикновено, суровите ядки могат да бъдат използвани за овкусяване или сгъстяване на текстурата на ястията. Някои хора предпочитат да ги консумират като лека закуска/ снак., което може би ще ги възнагради, но не би работило благопирятно заедно с целите им за намаляне на килограмите. Лекото похапване, междинните закуски и снаковете, като цяло, ще повишат нивата на инсулин и ще доведат до по-бавно намаляне на килограмите в дългосрочен план.

Ядките могат а бъдат чудесен източник на мазнини, но не трябва да забравяте, че те съдържат въглехидрати в себе си и лесно може да достигнете нивото на дневния прием. Също така, е важно да се отбележи, че те съдържат и протеини. Ядковите брашна лесно могат да добавят протеини към цялостния прием, така че е добре да внимавате с количеството, което използвате.

Ядките могат да бъдат с високо съдържание на омега 6 мастни киселини, така че бъдете внимателни с количествата, които консумирате. Следващият път, когато обмисляте да отоврите ново пакетче с ядки, проверете дали някоя от следните опции е налична:

Високомазнинни, нисковъглехидратни ядки – макадамия, бразилски орех, пекан могат да бъдат чудесен източник на мазнини и добро допълнение към храната ви.

Високомазнинни, съдържащи умерено количество въглехидрати – орехи, бадеми, лешници, фъстъци и кедрови ядки могат да бъдат използвани с внимание към количествата, за сгъстяване и хомогенизиране на текстурата или само за вкус.

Високовъглехидратни ядки. Шам-фъстък и кашу трябва да бъдат изключително рядко консумирани, тъй като те имат високо съдържание на въглехидрати. (2 шепи кашу са равни на почти цялото количество на целия позволен днвевн прием)

Макадамия

Бразилски орех    

Пекан

Бадеми        

Лешници     

Фъстъци      

Събрали сме най-често консумираните брашна от ядки и семена, които се използват при кетогенната диета. Имайте предвид, че колкото по-високо е съдържанието на въглехидрати, толкова по-малко от тях ще трябва да консумирате.

Ядковите брашна са чудесен заместител на нормалното бяло брашно ТИП 500. Често използвани при кето, ядковите брашна често могат да бъдат добър избор при различни рецепти на ястия и десерти.

Също така, можете да смесвате различните видове брашна, за да получите съвсем реалистична текстура като тази в класическите рецепти. Комбинирането и експериментирането с брашна при печене, може да ви отведе до идеи за рецепти с много ниско съдържание на въглехидрати от оригиналните.

Не бива да забравяте, че различните брашна реагират по различен начин при готвене. Например, ако използвате кокосово брашно ще имате нужда от половината колкичество, което бихте използвали от бадемовото брашно. Кокосовото брашно абсорбира течностите много по-лесно и за това изисква по-голямо количество от тях.

Освен всичко изброено до тук, може да използвате всички тези брашна и за панировки, както и за тесто за пица!

Когато започнете да развихряте въображението си, винаги ще намерите начин да пресъздадете стара любима рецепта в нейният нисковъглехдиратен вариант. Ако имате нужда от още идеи, погледнете тук нашият кето чийт шийт.

Количката е празна