fbpx

Вода и напитки

мар. 1, 2020 | Какво да ядем на кето диета

Тук ще видите най-често консумираните напитки, които се използват при кетогенната диета. Имайте предвид, че колкото повече са ограничени, толкова по-малко от тях ще трябва да консумирате.

Кетогенната диета има натурален диуретичен ефект, така че дехидратацията е често срещана при хора, които тъкмо започват. Ако сте склонни към инфекции на пикочните пътища и уринарния тракт, трябва да отделите по-специално внимание на подготовката си. Oсем чаши вода дневно? Да! Изпийте ги, а после и още малко. Имайки предвид, че тъй като сме създадени от близо 2/3 вода, хидратацията играе важна роля в нашето ежедневие. Препоръчваме ви да се стремите да пиете поне по 3л. вода дневно, ако е възможно.

Много хора предпочитат “непробиваемото“ или “бронираното” кето кафе (ketoproof или bulletproof coffee) рано сутрин, за да увеличат енергията си и да добавят допълнително мазнини. Нещо много важно е консумацията на подсладени напитки да бъде сведена до минимум. Говорейки за кафе обаче, тази препоръка се затвърждава, тъй като това може да повлияе на загубата на килограми. Опитайте се да се ограничите до максимум 2 кофеинови напитки на ден.

Забележка: Често срещано е хората да преминават през кето „грип“ когато са транзиционен период към кето поради дехидратиране и липса на електролити. За да си ги набавите и да поддържате добри нива, можете да пиете костен бульон, зелев сок (от кисело зеле), както и спортни напитки (но само които са подсладени със стевия).

Ето някои примери за често консумирани напитки при кето:

  • Вода. Това ще е най-основният ви източник на хидратация. Можете да избирате между минерална и газирана вода.
  • Бульон. Богат на витамини и хранителни вещества, той ще зареди тялото ви с електролити и енергия.
  • Кафе. Подобрява фокусирането и има допълнителни предимства при свалянето на килограмите.
  • Чай. Има подобен ефект като кафето, но много хора не предпочитат да пият чай. Придържайте се към черени и зелени видове чай.
  • Кокосово/ бадемово мляко. Може да опитате да заместите любимите си млечни напитки с неподсладеният му ядков еквивалент.

Непрепоръчителни напитки при кето:

  • Диетични газирани напитки. Опитайте се да ги ограничите до максимум или напълно да спрете да ги пиете, тъй като могат да провокират захарен глад и резки покачвания в нивата на инсулина в дългосрочен план.
  • Подсладители и подсладени напитки. Малките опаковки на напитки, подсладени със стевия биха били сравнително приемливи, но в доста лимитирано количество. Като алтернатива може да използвате сока на изцеден лимон, лайм или портокал, за да предадете вкус на водата си.
  • Алкохол. Бъдете много внимателни когато консумирате алкохол по време на кето и се уверете, че е в разумни количества. Известно е, че може да задълбочи нивата на кетоза, но ще забави значително намаляването на килограмите. Напитки като бира и вино, могат да бъдат с високо съдържание на въглехидрати, така че преценете внимателно. Повече за алкохола при кето ще намерите в следващите ни публикации.
Количката е празна