fbpx

Млечни продукти

мар. 26, 2020 | Какво да ядем на кето диета

А тук сме събрали най-често консумираните млечни продукти, които се използват при кетогенната диета. Имайте предвид, че колкото по-високо е съдържанието на въглехидрати, толкова по-малко от тях ще трябва да консумирате.

Млечните продукти са често предпочитани, в комбинация с различни кето ястия. Опитайте да поддържате нивата на консумация в умерено количество.

Сурови и органични млечни продукти са за предпочитане, така че се насочвайте към тях, когато е възможно. Преработените млечни продукти често имат от 2 до 5 пъти по-високи стойности на въглехидратите, в сравнение с непреработените/органични млечни продукти. Избирайте винаги пълномаслени такива, вместо обезмаслените, тъй като те са високовъглехидратни.

Ако имате лактозна непоносимост, придържайте се към твърдите и добре узрели млечни продукти, тъй като те съдържат в пъти по-малко лактоза. Някои примери за млечни храни, които могат да се консумират при кето са:

  • Кисело мляко
  • Сметана за готвене
  • Крем сирена, извара, заквасена сметана, маскарпоне и др.
  • Меки сирена, моцарела, бри, синьо сирене, саламурено краве сирене и др.
  • Твърди сирена, чедър, пармезан, фета, швейцарско сирене и др.
  • Майонеза и алтернативи на майонезата, съдържащи мляко

Млечните продукти са чудесен начин да добавите допълнителни мазнини като правите сосове или други високомазнини гарнитури като например кремообразен спанак, но не забравяйте, че тази гарнитура също съдържа протеин в себе си. Трябва да го имате наум когато приготвяте и съчетавате различните съставки в храната си.

Подготвили сме ви таблица някои от най-често консумираните млечни продукти при кетогенната диета. Най-често използваните млечни продукти са сметаната (за кафе/чай), както и сирената (като допълнителни мазнини към ястието). Имайте предвид, че количествата за всички от долуспоменатите храни са еднакви, за да можете да прецените съдържанието на въглехидрати и количествата, които ще консумирате.

При някои хора се получава забавяне при редуцирането на килограмите, когато консумират прекалено много сирене. Ако забележите, че и при вас се случва нещо сходно, това значи,че сте достигнали до т.нар. плато (plateu) и трябва да помислите за това да ограничите количестявата на млечни проукти, които консумирате на дневна база.

Количката е празна