fbpx

Протеин

апр. 13, 2020 | Какво да ядем на кето диета

Протеини

Подбрали сме най-често консумираните храни със съдържание на протеини, които се използват при кетогенната диета. Имайте предвид, че колкото по-високо е съдържанието на протеин, толкова по-малко ще трябва да консумирате.

Протеин на кето

Най-добрия избор, когато става дума за протеин, е винаги такъв пасищни животни, изхранвани с тревисти растения. Това ще минимизира приема на различни бактерии, хормони и антибиотици, предавани чрез животинското месо. Когато е възможно, избирайте по-тъмно месо от домашно отглеждани птици, тъй като е много по-наситено с мазнини от бялото птиче месо. Също така, приема на по-мазна риба (сьомга, пъстърва, риба тон и др.) е идеален начин да снабдите тялото си с омега 3.

Когато става дума за червено месо, не са толкова много месата, които да избягвате. При обработените меса, салами, кренвирши и др. можете често да намерите съдържание на добавена захар и други консервиращи съставки. Ако решите да похапвате стек, изберете такъв с повече мазнини като рибай стек (Ribeye steak), например. Ако пък ще заложите на кайма и смляно месо, опитайте да заложите на мазнини в съотношение 85/15 и 80/20.

С едно нещо трябва да сте много внимателни, когато става дума за дневния ви прием на протеин. Прекаленото многото протеин на кетогенна диета, може да намали нивата на кетоните и производството им, както и да завиши производството на глюкоза вместо това. Целта е да се стремите към хранителна кетоза, и за това ви съветваме да не прекалявате с приема на протеин.

Опитайте да балансирате между протеина в ястията си и по-мазни гарнитури и сосове. Ако изберете да приготвите крехко телешко месо, трябва да обърнете специално внимание на количеството на протеин, който ще поемете. Телешката пастърма и другите телешки деликатеси могат лесно да увеличат количеството протеин към дневния ви прием, за това бъдете внимателни и комбинирайте с по-мазни храни като сирене или кашкавал, например.

Забележка: Ако не ядете свинско или телешко месо, винаги можете да го заместите с агнешко, тъй като то също е високомазнинно. В такъв случай, можете да намерите и заместител на бекона с друг крехък деликатес. Добавете мазнина, ако е нужно.

Ето няколко примера как да си набавите протеин когато сте на кетогенна деиета:

Риба. Препоръчително е да се набляга на всякаква дива (морска, речна) риба като сом, треска, писия, скумрия, махи-махи, сьомга, пъстърва, риба тон и др. Колкото по-високомазнинна е рибата, толкова по-добре.

Ракоообразни. Черноморски миди, стриди, омари, раци, миди тип Scallops, октопод и калмари.

Цели яйца. Стремете си да си набавяте домашни яйца, когато е възможно. Можете да ги приготвите по много различни начини: пържени, пълнени, варени, бъркани, забулени, на очи, по панагюрски.

Телешко месо. Кайма и мляно месо, стекове, печено месо, варено и задушено. Придържайте се към по-мазните видове, когато е възможно.

Свинско месо. Кайма и мляно месо, филе, стекове, котлети и шунка. Оглеждайте се за добавени захари и се придържайте към по-мазно месо, когато е възможно.

Птиче месо. Пилешко, патешко, пъдпъдъче месо, фазани и други диви птици.

Дреболии. Сърце, дроб, бъбреци и език. Дреболиите са едни от най-добрите източници на витамини и ензими.

Друго месо. Младо телешко, козе месо, агнешко, пуешко и други диви меса. Придържайте се към по-високомазнинните такива.

Бекон и наденички. Винаги проверявайте етикетите за добавена захар или за съдържание на допълнителни консерванти.

Ядкови масла. Стремете се да избирате винаги натурални, неподсладени ядкови масла като се придържате към тези с по-високо съдържание на мазнини като маслото от бадеми или масло от макадамия. Фъстъците са с високо съдържание на омега 6, така че ви съветваме да бъдете внимателни и да не прекалявате с тяхната консумация.

Количката е празна